Sevdiklerimizle birlikte olduğumuz, iş telaşından biraz uzaklaşıp dinlenmek istediğimiz bayramlar,… Bazılarımız aile gezmeleri planlarken bazılarımız da şehir dışına çıkıp tatil planları yaptı. Peki nelere dikkat etmeliyiz ?
1. SU TÜKETİMİ:
Sıcak günler ile birlikte ihtiyacımız daha da artıyor. Vücudumuzdaki düzenin sağlanabilmesi için çok önemlidir. Kilonuz başına 30-35 ml su tüketmelisiniz.
2. ET TÜKETİMİ:
Kırmızı et, iyi kalitede protein içerir. Demir, çinko, B vitaminleri içerir. Sağlıklıdır fakat nasıl tüketildiği ve porsiyon miktarı önemlidir.
24 saat dinlendirilmiş olan etler tüketilmelidir. Yeterince dinlendirilmeyen etler zor sindirilir, hazımsızlık ve şişkinliğe sebep olabilir. Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırınlama gibi daha sağlıklı yöntemler seçilmelidir.
Kırmızı ette doymuş yağ ve kolesterol miktarı fazladır. Bu sebeple ılımlı miktarda tüketilmelidir.
4. ÖĞÜN DÜZENİ:
Et yemeklerini yoğurt, ayran, kefir gibi besinlerle destekleyerek daha dengeli öğünler hazırlayabilirsiniz. Yanına sebze yemeği veya limonlu bir salata ekleyerek lif alımını artırabilir, etin demir içeriğinden daha çok faydalanabilirsiniz.
5. HAMUR İŞLERİ:
Tabakta miktarı fazla gibi görünmese de poğaça, börek, yaprak sarması ve benzeri besinler bir araya geldiğinde yoğun karbonhidrat alımına sebep oluyor. Kan şekeri dalgalanmalarına sebep olabilir.
6. TATLI TÜKETİMİ:
Şerbetli yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bayramın ilk 2 günü ılımlı şekilde tatlı tüketirken sonraki günlerde meyve salataları tercih edebilirsiniz.
7. İÇECEK TÜKETİMİ:
Sıcak günlerde serinlemek için yoğun şekerli içecekler tercih edilebiliyor. Meyve aromalı sodalar, kola, gazoz, şekerli soğuk kahveler vb. derken sadece içecekler ile yüksek kalori alınıyor. Bunların yerine maden suyu, şekersiz kahveler, kefir, ayran gibi seçimler yapılabilir.
8. HAREKETE DİKKAT:
Fiziksel aktivitemizin azaldığı bu dönemde gün içerisinde, uygun saatlerde kendinize yürüyüş için zaman ayırmanız hem sağlık hem de kilo kontrolü için önemlidir.